- Opublikowano: 28 września 2021, 12:35
- Komentarze: 3
Uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. św. Jana Pawła II w Radoczy zajęły pierwsze miejsce w Mistrzostwa szkół w grillowaniu karpia jakie odbyły się podczas Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych.
W niedzielę (26.09) na łowisku w Podolszu odbyła się kolejna edycja Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych. W programie tegorocznych żniw znalazły się m.in. koncerty, warsztaty kulinarne, degustacje lokalnych przysmaków z karpia, stoiska z produktami tradycyjnymi i wyrobami rękodzielnictwa ludowego, a także mistrzostwa szkół gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia.
Jednym z najważniejszych punktów programu były Mistrzostwa szkół w grillowaniu karpia. Tym razem konkurowały ekipy kucharskie z Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie oraz reprezentanci gminy Tomice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy.
Uczennice tej szkoły: Aleksandra Kantorska i Kinga Zając z III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zajęły pierwsze miejsce prezentując potrawę „Grillowane steki z karpia w towarzystwie warzyw i sosu”.
Według organizatorów oraz jury, tegoroczne mistrzostwa były na bardzo wysokim poziomie, a rywalizacja wyrównana. Tym bardziej cieszy zwycięstwo uczennic ze szkoły w gminie Tomice, które zapewniły sobie miejsce w przyszłorocznym konkursie najlepszych szkół gastronomicznych z Małopolski.
https://www.wadowiceonline.pl/edukacja/19665-te-dziewczyny-potrafia-przyrzadzic-karpia#sigFreeId1755873c15
(AS)
Komentarze