Uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia
Te dziewczyny potrafią przyrządzić karpia!

Uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego im. św. Jana Pawła II w Radoczy zajęły pierwsze miejsce w Mistrzostwa szkół w grillowaniu karpia jakie odbyły się podczas Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych.

W niedzielę (26.09) na łowisku w Podolszu odbyła się kolejna edycja Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych. W programie tegorocznych żniw znalazły się m.in. koncerty, warsztaty kulinarne, degustacje lokalnych przysmaków z karpia, stoiska z produktami tradycyjnymi i wyrobami rękodzielnictwa ludowego, a także mistrzostwa szkół gastronomicznych w przyrządzaniu potraw z karpia.

Jednym z najważniejszych punktów programu były Mistrzostwa szkół w grillowaniu karpia. Tym razem konkurowały ekipy kucharskie z Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, Wielozawodowego Zespołu Szkół w Zatorze, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie oraz reprezentanci gminy Tomice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Radoczy.

Uczennice tej szkoły: Aleksandra Kantorska i Kinga Zając z III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zajęły pierwsze miejsce prezentując potrawę „Grillowane steki z karpia w towarzystwie warzyw i sosu”.

Według organizatorów oraz jury, tegoroczne mistrzostwa były na bardzo wysokim poziomie, a rywalizacja wyrównana.  Tym bardziej cieszy zwycięstwo  uczennic ze szkoły w gminie Tomice, które zapewniły sobie miejsce w przyszłorocznym konkursie najlepszych szkół gastronomicznych z Małopolski.

(AS)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Komentarze  

+2 #1 NB Rafał Szczepański 2021-09-28 18:30
Gratulacje, super wynik.
+1 #2 yanek 2021-09-28 19:48
szkoda tylko że mało który hodowca potrafi wyhodować karpia który nie wali mułem, i nie trzeba go grillować w kilogramie cebuli aby to zniwelować, a na prawdę nie wiele trzeba aby świeży karp był super...
0 #3 @yanek 2021-09-29 08:17
Skóre karpia polewasz delikatnie wrzatkiem i ostrym nozem czyscisz tak jak bys sciągal luske.Masz pozniej biala skóre.Oczywisci e robisz to dość szybko i momentaalnie pod zimna wode i jest super.W karpiu to skóra wali a mieso zalezy czym karmią.Najlepsz y karp to karp powyzej 2,5kg

Nie masz uprawnień do komentowania tego artykułu.