- Opublikowano: 20 grudnia 2012, 16:30
- Komentarze: 1
Galeria sztuki "Bałysówka" gościła po raz kolejny ekipę telewizyjną. Tym razem kręcono materiał do świątecznego odcinka magazynu kulinarnego Śląskie od kuchni emitowanego na antenie TV Silesia (TVS).
W programie Śląskie od kuchni prowadzonym przez Piotra Jezutka, górala z krwi i kości rodem z Zawoi, oprócz śląskich krajobrazów, tradycji i obyczajów, prezentuje się przepisy na regionalne potrawy. Oczywiście są to zwykle śląskie przysmaki. Jednak i na Śląsku wigilijna wieczerza nie mogłyby się obejść bez karpia, oczywiście tego "prawdziwego" z Doliny Karpia.
W odcinku poświeconym tej królewskiej rybie razem z prowadzącym wystąpił znany śląski kucharz Władysław Amróz, który przygotował karpia smażonego z cebulką i pieczarkami. Następnie do gotowania zaproszono Danutę Pytlowską z Koła Gospodyń Wiejskich z Tomic, która przyrządziła karpia w jarzynach, zapewne złowionego w tomickich stawach - jednego z dań zaprezentowanych w broszurze kulinarnej "Najsmaczniejsze potrawy Bożonarodzeniowe" wydanej przez Ośrodek Kultury w Tomicach przy współpracy z KGW z gminy Tomice.
Telewizja TVS przeprowadziła również wywiad z właścicielką Galerii Sztuki "Bałysówka" w Tomicach, Mirą Sabatowicz, która oprowadziła prowadzącego program po wnętrzach galerii. Po smacznym pobycie w galerii "Bałysówce" ekipa TVS odwiedziła jeszcze stawy w Podolszu, gdzie filmowała pokaz wędzenia karpia zatorskiego.
Emisja świątecznego programu poświęconego Dolinie Karpia już w niedzielę (23.12) o godzinie 17:10 na TVS (TV Silesia).
https://www.wadowiceonline.pl/kultura/2291-dolina-karpia-znowu-w-telewizji#sigFreeIdf2998a3312
(LG)
(zdjęcie: MO - OKGT)
Komentarze