- Opublikowano: 10 października 2019, 15:47
- Komentarze: 0
Na gaz czy na prąd? To pytanie, na które odpowiedź żywo interesuje osoby urządzające dom i restaurację. Inwestorów prywatnych zazwyczaj zastanawia wybór kuchenki, podczas, gdy restauratorzy mają jeszcze jeden dylemat dotyczący patelni. Patelnie gastronomiczne gazowe oraz elektryczne są bardzo przydatnym elementem na zapleczu. Pozwalają w szybki sposób przygotować smaczne dania, nawet w większych ilościach jednocześnie.
Wielofunkcyjna patelnia elektryczna lub gazowa to bardzo często element wyposażenia zaplecza gastronomicznego. Są szczególnie przydatne w lokalach serwujących dania typu fast food, ponieważ gwarantują szybką i skuteczną obróbkę termiczną. Produkty dostępne w sklepach różnią się nie tylko sposobem zasilania, ale też rozmiarem i sposobem obsługi. Dostępne są np. patelnie elektryczne przechylne, wolnostojące i nastolne. Dzięki takiej różnorodności, nawet w miejscach o ograniczonym metrażu można postawić ten przydatny sprzęt kuchenny.
Podział na patelnie gastronomiczne elektryczne i gazowe
Podstawowy podział obejmuje patelnie gastronomiczne elektryczne i gazowe, co pokazuje oferta sklepu internetowego - sklep.technica.pl/patelnie-elektryczne. Oprócz sposobu zasilania inwestor musi też określić rozmiar urządzenia oraz sposób jego otwierania, przy czym są to kwestie drugorzędne. Czym różnią się patelnie gastronomiczne gazowe od elektrycznych?
- Patelnie gastronomiczne gazowe – są tańsze w użytkowaniu niż ich elektryczne odpowiedniki. Minusem jest jednak konieczność zapewnienia im paliwa, jakim jest gaz. Tam, gdzie nie ma zrobionej odpowiedniej instalacji, niezbędna będzie więc butla gazowa. Szefowie kuchni, którzy lubią ten sprzęt kuchenny, zwracają uwagę na to, że na patelni gastronomiczne gazowej można przyrządzić dania na kilka różnych sposobów – dusząc, smażąc czy gotując. Wydajność i szybkość pracy to kolejne zalety tego rozwiązania.
- Patelnie gastronomiczne elektryczne – duża patelnia elektryczna to marzenie wielu szefów kuchni. Na takim sprzęcie można szybko i równomiernie wypiec nawet wiele porcji mięsa. Zaletą tego modelu jest też łatwe sterowanie, ustawianie temperatury i stopnia wysmażenia. Patelnia gastronomiczna elektryczna nie potrzebuje zbyt wiele czasu, aby nagrzać się do optymalnej wartości, a więc niemal od razu jest gotowa do pracy.
Różnica między patelnią elektryczną a gazową sprowadza się przede wszystkim do sposobu obsługi. Jeżeli nie masz możliwości podłączenia instalacji lub butli z gazem, najbardziej racjonalnym wyborem będzie model elektryczny.
Inne czynniki ważne przy wyborze patelni
Produkcją patelni gastronomicznych zajmują się czołowe marki, które od lat znane są też na polskim rynku. Są wśród nich firmy Kromet, Bartscher, Lozamet, Hendi czy Stalgast. Przy zakupie urządzenia warto więc sugerować się marką. Ich doświadczenie na rynku pozwala wdrażać innowacyjne rozwiązania i wciąż udoskonalać produkty. To ważne również pod kątem designu i energooszczędności.
Współczesne patelnie gastronomiczne są projektowane z solidnych materiałów, najczęściej ze stali nierdzewnej. Wyróżniają się eleganckim wyglądem i pasują do pozostałego wyposażenia zaplecza kuchennego. Co szczególnie istotne pod kątem eksploatacji, są łatwe w czyszczeniu – nie mają zakamarków czy szczelin, w których gromadziłby się uporczywy, trudny do usunięcia brud.
Istotna jest też łatwość obsługi. Pracując w wysokich temperaturach, przy rozgrzanym urządzeniu pracownik musi czuć się bezpiecznie. Wybór patelni elektrycznej przechylnej do minimum redukuje ryzyko oparzeń czy innych uszkodzeń ciała. Brak bezpośredniego kontaktu z otwartym ogniem, który jest obecny przy patelni gastronomicznej gazowej to także duża zaleta.