Polska kuchnia obfituje w potrawy, które są synonimem grzechu. Wszystko co tłuste nam smakuje - to wyn
Drukuj
Tłusty Czwartek tuż tuż… Z Naturhouse Wadowice będzie w wersji FIT [PRZEPIS]
artykuł sponsorowany

Polska kuchnia obfituje w potrawy, które są synonimem grzechu. Wszystko co tłuste nam smakuje - to wynik właściwości  tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i zapachu. Czy istnieje jakaś alternatywa dla ulubionych, skąpanych w tłuszczu pączków i faworków?

Pączek który znamy, nie wyglądał zawsze tak samo. Przybył do nas najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu. Już wtedy w ostatnie dni karnawału były czasem zabawy i picia, a na stołach królowały tłuste potrawy, w tym pączki. Początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone w smalcu. Podawano je z tłustymi mięsami, całość popijano wódką. Na szczęście sposób przyrządzania pączków nieco się zmienił od tamtych czasów. Jednak nadal nie należą one do najzdrowszych deserów.

Jeden pączek, ważący około 80 gramów ma aż 340 kcal, co odpowiada porcji obiadowej. Dodatkowo obfituje w dużą ilość tłuszczu - 12 gramów w jednej sztuce, część tego tłuszczu stanowią kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy tłuszczowe trans, których nadmiar jest główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.

Cukry proste zawarte w pączkach bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Wiadomo, że coś co gwałtownie i wysoko się podnosi, musi tak samo szybko spaść - trzustka zaczyna wydzielać duże ilości insuliny, która zbija zbyt wysoki poziom glukozy. Następstwem tej reakcji jest ponowne uczucie głodu, spadku energii i niestety ochota na kolejnego pączka. Nadmiar cukrów odkładany jest w postaci tkanki tłuszczowej, co nie jest korzystnym zjawiskiem dla osoby dbającej o linię.

Niestety nie da się przyrządzić pączków całkowicie w wersji light. Natomiast poważną zmianą będzie zastąpienie smażenia pieczeniem 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Zamiast cukru można również użyć stewii, która jest naturalnym, roślinnym słodzikiem. Po upieczeniu nadziewamy pączki gotowanymi owocami, które śmiało mogą zastąpić konfiturę. Jeżeli już zdecydujemy się na tradycyjne pączki z cukierni, wybierając się tam starajmy się nie być głodni. Głód nie jest dobrym doradcą, ponieważ chętniej kupujemy i zjadamy więcej, niż potrzebuje nasz organizm.

Poniżej przedstawiamy przepis NATURHOUSE na pieczone pączki:

Brakuje Ci pomysłów na zdrowe i dietetyczne dania? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Z pomocą przychodzi ekspert dietetyki Natalia Grabińska – dzięki jej wiedzy Twoje życie całkowicie się odmieni! Brakuje motywacji aby zawalczyć o swoje zdrowie? Z pomocą przychodzi Centrum Dietetyczne nr 1 w powiecie wadowickim - Naturhouse Wadowice! Z nami Twoja dieta będzie 100% sukcesem!

Certyfikowane Centrum Dietetyczne Naturhouse znajduje się w Wadowicach, przy Alei M.B. Fatimskiej 31 (50m od dawnej placówki). Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu pod nowym numerem telefonu 736 093 908

Godziny otwarcia:

Poniedziałek: 9:00 - 19:00

Wtorek: 12:00 - 21:00

Środa: 7:00 - 16:00

Czwartek: 12:00 - 21:00

Piątek: 7:00 – 16:00

Sobota: 9:00 – 13:00  (co drugi tydzień)

Nie zapomnij polubić nas na FACEBOOKU, gdzie dodajemy wiele dietetycznych ciekawostek, metamorfoz naszych podopiecznych oraz organizujemy prawdziwe konkursy z fantastycznymi nagrodami:

Naturhouse Wadowice - https://www.facebook.com/NaturhouseWadowice

 

Życzymy smacznego!
Zespół Naturhouse Wadowice
J

artykuł sponsorowany
NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Ostatnie artykuły z kategorii Sponsorowane:

Życzenia od władz Powiatu Wadowickiego z okazji świąt Zmartwychwstania Pańskiego

Dieta niskowęglowodanowa a aktywność fizyczna: Jak utrzymać energię bez węglowodanów

Jak sprawdzić, czy pierścionek jest złoty?

Czy wysłanie paczki do Danii jest trudne? Mając tę wiedzę, pójdzie Ci jak z płatka!

Męskie wieczory sportowe – jak je urozmaicić? 5 najlepszych sposobów