Miód wielokwiatowy leśny ze Skawicy zdobył Grand Prix wadowickiego półfinału XI. Małopolskiego Fes
Drukuj
Miód leśny ze Skawicy najlepszy. Wadowicka Chochla dla Arkadii

Miód wielokwiatowy leśny ze Skawicy zdobył Grand Prix wadowickiego półfinału XI. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wadowicką chochlę za najlepsze flaki w mieście otrzymała restauracja Arkadia z Kleczy Górnej.

To był smakowity dzień. W niedzielę (21.06) z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, na wadowickim rynku odbył się półfinał XI Małopolskiego Festiwalu Smaku. Było na co popatrzeć i czego spróbować, bo niejednemu ciekła ślinka na widok rozstawionych 20 stoisk z produktami i potrawami lokalnych wystawców z takimi regionalnymi smakowitościami jak miody, ryby, wędliny, flaki, soki, czy inne przysmaki.

Mimo pogody, która zrobiła psikusa, co chwila serwując deszcz na zmianę ze słońcem, na rynku tłumy mieszkańców, turystów i pielgrzymów próbowało lokalnych pyszności: boczku rolowanego, burgerów, szynki, karpia w pomidorach, szynki, chłopskiego jadła, tortu chlebowego, miodów, serów, naleśników, tłoczonego soku czy syropu pokrzywowo-miętowego.

Furorę  robił też m.in. chłodnik na maślance z kawałkami piersi z kurczaka, pomidorem, ogórkiem, koperkiem oraz pietruszką przygotowany wspólnie przez kucharzy i ministra sprawiedliwości Borysa Budkę, marszałka województwa Marka Sowę oraz burmistrza Wadowic Mateusza Klinowskiego.

Produkty biorące udział w jubileuszowym półfinale X Małopolskiego Festiwalu Smaku oceniano w następujących kategoriach: "Ekologiczne smaki", "Tradycyjne specjały", "Smakołyki z legendą" i "Jak u mamy".

Grand Prix wadowickiego półfinału zdobył Miód wielokwiatowy leśny z Gospodarstwa Pasiecznego "Jodła" ze Skawicy (powiat suski). To właśnie ten produkt będzie promowany w sierpniu na finale w Krakowie. Drugie miejsce zdobyła Tłocznia Chocznia za Tłoczony sok niepasteryzowany o smaku jabłko rabarbar. Trzecie miejsce zdobyła Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu za Twaróg półtłusty.

Wyróżnienie jury dziennikarzy zdobył Zakład mięsny "Adam Bąk - Wieprz" za Szynkę Pieczoną. Wadowicką Chochlę za najsmaczniejsze flaki przyznano Restauracja Arkadia z Kleczy Górnej.

W plebiscycie publiczności w kategorii "Ekologiczne smaki" zwyciężyła Pasieka Gucio Józef Wenda z Zawadki za Miód wielokwiatowy. W "Tradycyjnych specjałach" publiczność doceniła Filety karpia w pomidorach  ze Spiżarni Doliny Karpia, w "Smakołykach z legendą" Twaróg półtłusty ze Spółdzielni Mleczarskiej w Wieprzu, zaś w kategorii "Jak u mamy" Tort chlebowy ze Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.

Półfinał XI. Małopolskiego Festiwalu Smaku uświetniły występy  dzieci z Ogniska Pracy Pozaszkolnej, uczniów szkoły muzycznej „YAMAHA” z Wadowic, zespołów oraz solistów z Wadowickiego Centrum Kultury, zespół „Takt” z SP Nr 2 w Wadowicach, Lena Czechowicz i Filip Nowakowski a także zespół We mgle i Dużego Ptaka.

Małopolski Festiwal Smaku jest cyklicznym przedsięwzięciem, realizowanym od 2005 roku. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie, ale też w Polsce. Stanowi zasadniczy elementem promocji małopolskich wyrobów i potraw regionalnych i ma na celu uhonorowanie najlepszych producentów żywności tego regionu.

(Marcin Guzik)
(zdjęcia: Marcin Bańdo, Marcin Guzik)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Ostatnie artykuły z kategorii Kultura:

Big Band zagra utwory Steviego Wondera

Michał Sikorski nominowany do prestiżowej nagrody

W Stacji Kultury historyczny wykład dra Lulewicza o wadowickiej kolei

10 lat od kanonizacji Jana Pawła II. Wadowice zapraszają na muzyczne wydarzenie

Tłumy chętne na zwiedzanie lanckorońskiego zamku ale na razie to niemożliwe