- Opublikowano: 21 czerwca 2015, 17:10
- Komentarze: 23
Miód wielokwiatowy leśny ze Skawicy zdobył Grand Prix wadowickiego półfinału XI. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wadowicką chochlę za najlepsze flaki w mieście otrzymała restauracja Arkadia z Kleczy Górnej.
To był smakowity dzień. W niedzielę (21.06) z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, na wadowickim rynku odbył się półfinał XI Małopolskiego Festiwalu Smaku. Było na co popatrzeć i czego spróbować, bo niejednemu ciekła ślinka na widok rozstawionych 20 stoisk z produktami i potrawami lokalnych wystawców z takimi regionalnymi smakowitościami jak miody, ryby, wędliny, flaki, soki, czy inne przysmaki.
Mimo pogody, która zrobiła psikusa, co chwila serwując deszcz na zmianę ze słońcem, na rynku tłumy mieszkańców, turystów i pielgrzymów próbowało lokalnych pyszności: boczku rolowanego, burgerów, szynki, karpia w pomidorach, szynki, chłopskiego jadła, tortu chlebowego, miodów, serów, naleśników, tłoczonego soku czy syropu pokrzywowo-miętowego.
Furorę robił też m.in. chłodnik na maślance z kawałkami piersi z kurczaka, pomidorem, ogórkiem, koperkiem oraz pietruszką przygotowany wspólnie przez kucharzy i ministra sprawiedliwości Borysa Budkę, marszałka województwa Marka Sowę oraz burmistrza Wadowic Mateusza Klinowskiego.
Produkty biorące udział w jubileuszowym półfinale X Małopolskiego Festiwalu Smaku oceniano w następujących kategoriach: "Ekologiczne smaki", "Tradycyjne specjały", "Smakołyki z legendą" i "Jak u mamy".
Grand Prix wadowickiego półfinału zdobył Miód wielokwiatowy leśny z Gospodarstwa Pasiecznego "Jodła" ze Skawicy (powiat suski). To właśnie ten produkt będzie promowany w sierpniu na finale w Krakowie. Drugie miejsce zdobyła Tłocznia Chocznia za Tłoczony sok niepasteryzowany o smaku jabłko rabarbar. Trzecie miejsce zdobyła Spółdzielnia Mleczarska w Wieprzu za Twaróg półtłusty.
Wyróżnienie jury dziennikarzy zdobył Zakład mięsny "Adam Bąk - Wieprz" za Szynkę Pieczoną. Wadowicką Chochlę za najsmaczniejsze flaki przyznano Restauracja Arkadia z Kleczy Górnej.
W plebiscycie publiczności w kategorii "Ekologiczne smaki" zwyciężyła Pasieka Gucio Józef Wenda z Zawadki za Miód wielokwiatowy. W "Tradycyjnych specjałach" publiczność doceniła Filety karpia w pomidorach ze Spiżarni Doliny Karpia, w "Smakołykach z legendą" Twaróg półtłusty ze Spółdzielni Mleczarskiej w Wieprzu, zaś w kategorii "Jak u mamy" Tort chlebowy ze Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy.
Półfinał XI. Małopolskiego Festiwalu Smaku uświetniły występy dzieci z Ogniska Pracy Pozaszkolnej, uczniów szkoły muzycznej „YAMAHA” z Wadowic, zespołów oraz solistów z Wadowickiego Centrum Kultury, zespół „Takt” z SP Nr 2 w Wadowicach, Lena Czechowicz i Filip Nowakowski a także zespół We mgle i Dużego Ptaka.
Małopolski Festiwal Smaku jest cyklicznym przedsięwzięciem, realizowanym od 2005 roku. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie, ale też w Polsce. Stanowi zasadniczy elementem promocji małopolskich wyrobów i potraw regionalnych i ma na celu uhonorowanie najlepszych producentów żywności tego regionu.
https://www.wadowiceonline.pl/kultura/5737-miod-lesny-ze-skawicy-najlepszy-wadowicka-chochla-dla-arkadii#sigFreeId3bdd27fb3d
(Marcin Guzik)
(zdjęcia: Marcin Bańdo, Marcin Guzik)
WadowiceOnline.pl
Ostatnie artykuły z kategorii Kultura:
Kalwaryjskie stowarzyszenie ma nową siedzibę
Biuro (nie) matrymonialne. Wieprz zaprasza na sztukę
Kino zaprasza na kolejną rodzinną niedzielę z kulturą
MAQ czyli Michał Aftyka Quintet w Klubie jazzowym 69
Utopiona w zieleni. Stryszowski dwór zaprasza do obejrzenia malarstwa Haliny Dąbrowskiej
Komentarze
Referendum musi odejść!
Nawet jakby mieli to i tak PSSE powinna zamknąć całą tą imprezę. Żadna z tych bud nie spełnia norm do przygotowywania i obróbki żywności przewidzianych w stosownych przepisach prawa.
Niewątpliwie normy spełnia buda od kilku lat stojąca na zakręcie w Gorzeniu pod lasem ( tam gdzie smażą kiełbasy ).
Dlaczego tym się ktoś nie zainteresuje ? Gdzie jest SANEPID, no gdzie ?
Euro socjalizm aż z Was kipi. Po drugie macie ludzi za idiotów pozbawionych własnej woli i rozumu. Był przykaż jeść ? Nie nie podobały się warunki socjalne to omijać szerokim łukiem. Wolny wybór samodecydowanie o sobie powinno przyświecać a nie normy co wolno co nie.
I kolejny z grupy którzy nie radzą sobie bez Państwa socjalnego (Państwa opiekuńczego) Wolny wybór jest takie coś co ludzie na pewnym rozwoju posiadają.
w Wadowicach ludzie specjalizują się w "sałatce z buraka wadowickiego w zalewie z żółci wylewanej w komentarzach i prawdziwkach z fejsa"
Po takich "koneserach smaków" to mój dziadek koniem jeździł :-P
kucharz, jak z koziej dupy trąba!