Robert Makłowicz, znany i lubiany krytyk kulinarny, dziennikarz, pisarz, publicysta a od jakiegoś czasu
Drukuj
Robert Makłowicz odwiedził ze swoim programem Kalwarię Zebrzydowską

Robert Makłowicz, znany i lubiany krytyk kulinarny, dziennikarz, pisarz, publicysta a od jakiegoś czasu youtuber, odwiedził ze swoim programem nasz region, a konkretnie Kalwarię Zebrzydowską oraz pobliską Suchą Beskidzką, zachwycając się przysmakami i miejscówkami. Co ugotował?

Krakowianina Roberta Makłowicza chyba nie trzeba przedstawiać. Jest dziennikarzem, pisarzem publicystą, krytykiem kulinarnym i podróżnikiem. Studiował prawo i historię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Współpracował z Gazetą Wyborczą, tygodnikami Wprost, Newsweek Polska i Przekrój. Autor felietonów i książek, które pisze zazwyczaj wspólnie z Piotrem Bikontem. W 2010 wydał książkę  Cafe Museum, za którą otrzymał Nagrodę Literacką Srebrny Kałamarz im. Hermenegildy Kociubińskiej. W latach 1998–2008 w TVP był  gospodarzem popularnego niedzielnego cyklu reportaży Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Od marca 2008 do marca 2017 prowadził w TVP2 program telewizyjny Makłowicz w podróży. Był też przewodnikiem po świecie kulinarnym w I i II edycji programu Bake Off – Ale ciacho! 16 marca 2017 roku TVP zerwała współpracę z Makłowiczm. W listopadzie 2017 na kanale Food Network wyemitowano odcinki jego nowego programu. W marcu 2020 uruchomił autorski kanał w serwisie YouTube, na którym publikowane są filmy o tematyce kulinarnej i historycznej. Cieszy się on sporym powodzeniem, ale nie ma się co dziwić, bo i charyzmatyczny autor, mnóstwo ciekawostek regionalnych jak i historycznych i co by nie mówić, także wiele pomysłów na ciekawe i niebanalne potrawy.

W 125 odcinku swojego internetowego programu Polska odwiedził nasz region a konkretnie Kalwarię Zebrzydowską i pobliską Suchą Beskidzką, zajmując się tematem klusek w dwóch odsłonach - zapomnianej ludowej potrawy z południowej Polski o nazwie prażucha, tradycyjnie podawanej z bryndzą i skwarkami oraz pochodzącymi z Włoch kluskami z dyni, podawanymi z szałwiowym masłem i parmezanem. Wszystko to ocieka historycznym sosem więc przyjemność oglądania podwójna.

Odcinek poniżej, polecamy także rękami i nogami inne!

(Marcin Guzik)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Ostatnie artykuły z kategorii Hobby:

Piękne fury z przewagą Maserati pojawiły się na wadowickim rynku

Wójt Mucharza pochwalił się drobną ale potrzebną inwestycją dla rowerzystów na Zielonej

Małopolscy Terytorialsi zapraszają na wakacyjne szkolenia

Lato z Ogniskiem Pracy Pozaszkolnej. Zobaczcie co przygotowano!

Na wadowickim rynku po raz kolejny zlot właścicieli i fanów Maserati