Dla uczniów rozpoczynających naukę po wakacjach w ZSCKU  w Radoczy przygotowano m.in.  poznanie teor
Drony w nauczaniu. ZSCKU  w Radoczy przygotowało ciekawą ofertę

Dla uczniów rozpoczynających naukę po wakacjach w ZSCKU  w Radoczy przygotowano m.in.  poznanie teoretycznych oraz praktycznych aspektów lotów bezzałogowych statków powietrznych podczas monitorowania stanu upraw, tworzenia map ich nawożenia, pomiaru działek i tworzenia map potrzebnych do szacowania szkód.

W Zespole Szkół w Radoczy na kierunku Technik Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki   nauczyciele przedmiotów zawodowych przygotowali innowację pedagogiczną programowanie systemów agrotronicznych rolnictwa precyzyjnego, w zakresie której znajduje się projektowanie, budowa, programowanie robotów wyposażonych w różnego rodzaju czujniki, testowanie i sterowanie nimi, a także szukanie nowych rozwiązań technologicznych związanych z techniką rolniczą.

Najciekawszym punktem innowacji będzie poznanie teoretycznych oraz praktycznych aspektów lotów bezzałogowych statków powietrznych podczas monitorowania stanu upraw, tworzenia map ich nawożenia, pomiaru działek i tworzenia map potrzebnych do szacowania szkód.

Wprowadzone innowacje w większym zakresie umożliwią zapoznanie się z nowoczesnymi technologiami informatycznymi stosowanymi w rolnictwie, a także pozwolą na lepsze poznanie sprzętu rolniczego, wykorzystywanego w produkcji roślinnej, zwierzęcej i ogrodniczej.

Kolejna innowacja pedagogiczna – dietetyka z elementami kosmetologii – zostanie wprowadzona w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Ta klasa to idealny kierunek dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest nie tylko co, ale i jak jedzą. Rozwijający się przemysł turystyczny oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

Innowacja obejmuje uczestnictwo w warsztatach związanych z kosmetologią, w tym produkcję kremów, maseczek na bazie naturalnych składników dzięki współpracy z firmą SOUVRE. Udział w wykładach dotyczących kosmetologii organizowanych przez WSB zagwarantuje uzyskanie Złotego Indeksu na kierunku Kosmetologia. Ponadto przewidziano praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych z usługami SPA takich jak Hotel Radocza SPA i Hotel Młyn Jacka oraz prelekcje z profesjonalnymi dietetykami firmy Naturhouse, zajęcia z pilatesu i zumby na lekcjach wychowania fizycznego czy SKS-u, a także możliwość uzyskania certyfikatów na kursach baristy i carvingu.

Wdrażanie innowacji będzie możliwe również dzięki współpracy oraz wsparciu szkoleniowo-doradczego Inkubatora Kuchennego Gościniec 4 Żywiołów oraz wykorzystaniu produktów lokalnych z małopolski.


(AS)

NAPISZ DO NAS: kontakt@wadowiceonline.pl

Komentarze  

0 #1 yanek 2021-03-31 09:46
może by świnie spróbować nauczyć? w piłkę grały to i dronem polecą...

Nie masz uprawnień do komentowania tego artykułu.