- Opublikowano: 06 lutego 2019, 16:25
- Komentarze: 3
Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii uspokaja w sprawie jakości mięsa na terenie województwa małopolskiego po aferze "Superwizjera" TVN udokumentowania produkcji z chorych i padłych zwierząt.
Kilkanaście dni temu po programie "Superwizjer" TVN wybuchła afera dotycząca jakości mięsa dostępnego w sklepach. Przypomnijmy, że dziennikarz tej stacji zatrudnił się w ubojni i udokumentował produkcję mięsa z chorych i padłych zwierząt, które powinny trafić do utylizacji, a były przerabiane na mięso przeznaczone do normalnej sprzedaży. Po emisji reportażu wszczęto śledztwo w sprawie zakładu znajdującego się powiecie ostrowskim na Mazowszu. Okazało się, że podobnie jest w wielu innych rejonach w kraju.
Od tego czasu w kraju trwają kontrole. Dotyczy to również naszego województwa jak i powiatu wadowickiego. Na dwie tony mięsa z chorych i padłych krów natrafiono również w Małopolsce - na terenie powiatu nowosądeckiego. Stąd obawy konsumentów dotyczące jakości mięsa w naszych sklepach. Służby weterynaryjne uspokajają.
Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje, że w odniesieniu do towaru znajdującego się w zakładzie nadzorowanym przez Inspekcję Weterynaryjną całość wytworzonego produktu z udziałem zakwestionowanego surowca wołowego została oznakowana i zabezpieczona, a następnie przekazana do zakładu utylizacyjnego znajdującego się na terenie województwa małopolskiego. W odniesieniu do pozostałych kwestionowanych partii mięsa zostały ustalone listy dystrybucyjne wytworzonych produktów znajdujących się w handlu detalicznym, które zostały przekazane organom Inspekcji Sanitarnej. W jednym przypadku zakwestionowana partia surowca znajdowała się w dyspozycji podmiotu pośredniczącego w obrocie żywnością, w magazynach zlokalizowanych poza województwem małopolskim. W związku z powyższym o zaistniałej sytuacji został powiadomiony właściwy Wojewódzki i Powiatowy Lekarz Weterynarii celem podjęcia stosownych działań – czytamy w komunikacie Małopolskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Agnieszka Szewczyk-Kuty z 6 lutego tego roku.
Jak informują służby weterynaryjne, działania kontrolne wielokierunkowe kontynuowane są obecnie na poziomie wszystkich powiatów województwa małopolskiego (również powiatu wadowickiego) i dotyczą każdego etapu produkcji począwszy od kontroli zwierząt w gospodarstwie po zarobkowy przewóz zwierząt, pośrednictwo w tym obrocie, skup zwierząt, rzeźnie i zakłady przetwórcze."
(MG)
Komentarze
Aczkolwiek mam nadzieje ze te 8k cwoków trafi na to mięso ;)